Meer mens in je content marketing: de Kevin Spacey methode
26
single,single-post,postid-26,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-6.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive
 

Meer mens voor een betere Google ranking: de Kevin Spacey methode

10 Apr Meer mens voor een betere Google ranking: de Kevin Spacey methode

Marketeers en onderzoekers lijken het eens te zijn: 2015 wordt het jaar van de ‘Story Brand’. Ofwel: creeer een consistent verhaal rondom je merk, en zorg ervoor dat je in alle uitingen authentiek en transaparant bent, en breng emotie over met je verhaal.

Uitgevers winnen steeds meer terrein ten opzichte van merken, en passeren deze in veel gevallen zelfs als het aankomt op online impact, en hun SEO positie. Het grote verhaal voor online marketeers de afgelopen jaren, waren de 3 ‘P’ updates. Nee, niet de ‘Marketing P’s’. Maar de updates die Google de afgelopen periode heeft doorgevoerd in haar zoekalgoritme om de meest relevante zoekresultaten hoger te tonen in de resultaten, onder de codenamen ‘Panda’, ‘Penguin’ en ‘Pigeon’ (en ‘Hummingbird’ ). Waar search gemiddeld zorgt voor ongeveer 1/3 van de bezoeken aan websites, blijft Google onveranderd search domineren met ongeveer 85% van de zoekopdrachten in Nederland. Hierdoor blijft het voor online marketeers cruciaal om de SEP (de positie in de Google resultaten) te optimaliseren.

Zwart-wit gesteld, konden online marketeers en SEO’ers voor deze ‘P updates’ makkelijker hun weg naar de top van de zoekresultatenpagina ‘hacken’. Een lijst met ongeveer 200 criteria kan als een soort checklist gebruikt worden om de SEP van jouw website te verbeteren. Maar, nu lijkt er een verschuiving plaats te vinden, waar ‘relevantie’ voor Google steeds meer lijkt te betekenen ‘menselijkheid’. Veelvuldige, hoogwaardige content updates, waar bezoekers ook daadwerkelijk wat mee lijken te doen (interactie, zoals reageren of delen) gaan meer en meer de Google positie van bedrijven bepalen. Minder ‘link building’, minder ‘listicles’ (de 5 beste…, de 7 mooiste…), minder de eerste paragraaf van je blogpost volstoppen met keywords die je helpen hoger te scoren in de Google resultaten. Meer echte verhalen vertellen, door echte mensen.

Voor alle duidelijkheid: uiteraard blijven de ‘oude’ criteria relevant, cruciaal zelfs. Maar de trend lijkt mij te zijn, dat deze criteria meer ‘hygiëne factoren’ gaan vormen, een soort kritieke ondergrens, waar als je hier onder door zakt, je niet mee kunt doen met het spel.

Marketingafdelingen, zeker die waar heel sec naar KPI’s wordt gekeken, hebben de afgelopen jaren SEO’ers misschien teveel vrij gelaten, om obsessief traffic te genereren naar sites. Wat daarin soms vergeten wordt, is het grotere plaatje. Namelijk: wat vindt mijn doelgroep nu echt belangrijk, in plaats van wat goed scoort in de zoekresultaten. Je klanten zijn immers ook net mensen, die op zoek zijn naar merken die kunnen helpen om hun probleem op te lossen. Niet eentje die zich bedient van click-bait.

Maar hoe breng je nu precies die menselijkheid in je merk? Wie anders dan Kevin Spacey schiet ons te hulp. In een keynote speech voor het Content Marketing World congres vertelt hij de 3 elementen die elk verhaal nodig heeft: conflict, authenticiteit en publiek.

Positioneer je merk duidelijk, en zet je af tegen de gevestigde orde. Wees eerlijk, open en oprecht, en geef je fouten toe. En tot slot, vertel een uniek verhaal waar jouw doelgroep iets aan heeft en iets mee wilt doen. Doe niet hetzelfde als andere merken: wees jezelf, vind je eigen stem. Zoals Oscar Wilde schreef:

Be yourself; everyone else is already taken

1Comment
  • Behoud je website bezoekers door ze te belonen
    Posted at 14:59h, 03 mei Beantwoorden

    […] Er schieten waarschijnlijk allerlei oorzaken door je hoofd nu. Bedrijven besteden veel aandacht aan ‘launch campagnes’ en kijken er vervolgens niet meer naar om, of de website biedt niet voldoende tijdige, relevante antwoorden op de vragen die de bezoekers hebben. Of iets mysterieus als een Google algortime update. […]

Post A Comment